Home          Interieur overzicht         

Zonneklep restauratie

De zonneklep was in een dusdanige staat van verval dat vervanging noodzakelijk bleek. 


Gebruikssporen

Bij een restauratie komen we automatisch bij de zonneklep terecht. Gebruiksporen of niet, zoiets kunnen we natuurlijk niet zo laten zitten. Bij bepaalde dingen kun je er nog over heen stappen maar als iets stuk is moet het gemaakt worden. De zonneklep is zo'n voorbeeld en om deze weer in de oorspronkelijke staat weer terug te krijgen is niet zo eenvoudig. De meest gangbare onderdelen zijn nog wel verkrijgbaar voor de Traction maar hier moet je zelf iets verzinnen en dat is ook een beetje afhankelijk van je eigen fantasie en het materiaal wat je kunt krijgen en hiervoor geschikt is. 



Materiaalkeuze
Het gebruikte materiaal voor de zonneklep is wel van een behoorlijke inferieure kwaliteit en het lijkt er op dat het van een soort karton is gemaakt. Niet bepaald een materiaal wat een lang leven beschoren is en dat is dan ook duidelijk te zien. Wel heel simpel en goedkoop maar dat zie je wel vaker bij een Traction.



Welk materiaal voor de zonneklep gebruiken?
Het was een hele zoektocht om iets geschikts te vinden als vervanger voor de zonneklep maar uiteindelijk toch gevonden bij "Ikea Wooninspiratie" in de vorm van een dienblad. Het dienblad was van een soort formica gemaakt met een dikte die enigszins overeen kwam met het materiaal wat gebruikt was bij de oude zonneklep. De afmetingen van de oude zonneklep bleek dusdanig dat er twee nieuwe zonnekleppen uit het dienblad van Ikea gehaald konden worden. Zelfs de aluminium omlijsting van de zonneklep kon weer gebruikt worden zij het met een kleine aanpassing. De omlijsting moest iets worden open gebogen waarna deze om het materiaal van de zonneklep aangedrukt kon worden. Dit laatste kan voorzichtig in een bankschroef worden gedaan om rimpeling in het aluminium te voorkomen

 

Zonneklep bevestigen nadat de hemelbekleding is aangebracht
Het is nog best een lastig klusje om de juiste plaats van de bevestigingsschroefgaten van de zonneklep te vinden. Met een speld kun je de omgeving in het doek aftasten en wanneer je de centrale ronding hebt gevonden of een schroefgat kan daar met een klein schaartje een kleine opening gemaakt worden. Door je vinger in het gemaakte gat te steken kun je de omgeving achter de hemelbekleding verder aftasten om op deze manier de overige schroefgaten te vinden. Eenmaal gevonden,  kun je de gaatjes maken in de bekleding. Ook is het nu mogelijk om met wat poetskatoen de hemel in de hoek iets op te vullen voor een plooivrij plafond. Van oorsprong was dit ook aanwezig, ook als er geen plooien aanwezig zijn dan is het nodig voor een betere aansluiting van de sierlijst.


Welke zonneklep waar bevestigen? 
Hier zien we de bevestiging van de zonneklep. Het probleem is wanneer er wat tijd verstreken is tussen demontage en montage, het moeilijk is om te achterhalen wat de linker- en rechter zonnekleparm is. Om dit te voorkomen is het raadzaam aantekeningen te maken of om deze te merken zodat ook later gezien kan worden wat de linker- of  rechter zonneklep is..


Het resultaat
Het uiteindelijke resultaat is een mooie afwerking die niet onder hoeft te doen voor iemand met veel ervaring. Belangrijk is wel dat je zorgvuldig en met wat geduld te werk gaat. 

 

Opmerking
Een zonneklep hoort een nuttig hulpmiddel te zijn bij het gebruik tegen verblinding van de zon. Het opmerkelijke is dat wanneer de zonneklep werkelijk nodig is, omdat anders de zon direct in je gezicht schijnt, deze wel zijn werk doet maar dat er via de motorkap alsnog verblinding optreedt wat je normaal gesproken niet zou verwachten.. 


   Zonneklep oud er doorgeleefd.

   Zonneklepbevestiging.

   Na het aanbrengen van de hemelbekleding is het wel 
   even zoeken waar de schroefbevestigingen van de
   zonneklep zitten.

   Zonneklepbevestiging.

   Als laatste de zonneklep op de ronde staaf geschoven.

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006-   -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 25-01-2018