Home               Accu overzicht
 

Welke accu kiezen?

Meestal wordt er bij het kopen van een accu gekeken naar de afmetingen en de Ampère/uren (Ah) die een accu heeft.
Maar zeker zo belangrijk is de maximale startstroom die de accu kan leveren.


Soorten accu's en gebruik.
In grote lijnen kunnen we de accu's in twee soorten onderverdelen. De startaccu en de lichtaccu met wat combinaties hiervan. Zo zien we accu's die alleen bedoeld zijn om te starten en dus in staat zijn om in korte tijd grote stromen te leveren. Dit type accu is dus ideaal voor in de auto.
De lichtaccu heeft tegengestelde eigenschappen t.o.v.  de startaccu want deze kan heel lang een kleine stroom leveren en  is ideaal voor bijvoorbeeld maritiem gebruik.
Dan is er nog de combinatie start-lichtaccu wat eigenlijk een compromis inhoudt wat betekent dat hij zowel als startaccu als voor lichtaccu kan worden gebruikt. Optimaal is deze situatie dus niet en dat zien we vaak toegepast op zeilschepen die soms een kleine motor moeten kunnen starten maar ook gebruik willen maken van de lichteigenschappen van de accu. De toepassing is dan meestal navigatieapparatuur en verlichting.

Welke accu wel gebruiken?
Voor een Traction komt alleen de startaccu in aanmerking die in staat is om in een zo kort mogelijke tijd een zo groot mogelijke stroom te leveren. Op de accu vinden we hierover een vermelding die de maximale startstroom (bijvoorbeeld 300A) aangeeft.
Er kan gekozen worden tussen een accu zijn met vuldoppen of een die onderhoudsvrij is. De 12Volt accu is dan ten opzichte van de 6Volt type in het voordeel omdat hiervan de behuizing dunner is zodat er op een groter inwendig oppervlak gerekend kan worden en deze dus grotere loodplaten kan herbergen.

Welke accu niet gebruiken?
Daar kunnen we eigenlijk kort over zijn. In de eerste plaats dus de lichtaccu, gelaccu of semitractie accu om enkele te noemen. Deze zijn bedoeld voor bijvoorbeeld zonnepanelen, caravan gebruik enz. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de tractie accu's die we bijvoorbeeld op heftrucs aantreffen. Dus alleen accu's gebruiken die start eigenschappen bezitten!


Opmerking
De constructie van verschillende type accu's hebben we hier buiten beschouwing gelaten omdat dit hier niet van toepassing is.

Op deze accu staat de maximale startstroom vermeld van 300A (ampère) die de accu kan leveren. Hier kunnen soms behoorlijke verschillen in zijn en dus niet onbelangrijk om hierop te letten bij de aanschaf. Je kan dus een accu aantreffen met een grotere startstroom terwijl de afmetingen van de accu niet veel hoeft af te wijken en soms gelijk zijn met afmetingen in de Traction.

 

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-12-2017