Home                  Accu overzicht
 

Waarmee accu bijvullen? 

Door gebruik van een accu verdampt er water. Om te voorkomen dat de accuplaten droog komen te staan moet deze van tijd tot tijd worden gecontroleerd  en eventueel worden bijgevuld met "speciaal accu-water". 


Er zijn diverse soorten accu's met elk verschillende toepassingen en eigenschappen. Zo zijn er gel-accu's, tractie-accu's, licht-accu's en startaccu's om de meest bekende te noemen. Voor ons is de startaccu de meest gebruikelijke waarbij we ook hier onderscheid kunnen maken tussen het open en gesloten type. Het open type van 6 Volt is de meest gebruikelijke voor de Traction Avant terwijl de 12 Volt accu alleen maar in gesloten vorm verkrijgbaar is.
Het gaat ons nu alleen nog maar om het 6 Volt type accu omdat hier wat meer onderhoud aan vast zit. Zo is er een regelmatige controle nodig van het niveau van de accuvloeistof. Deze moet zeker 1cm boven de accuplaten staan of tot de aanslag die in de accu aanwezig is bij de wat jongere accu's.
Het bijvullen mag nooit gebeuren met een vloeistof waarin zouten zijn opgelost en andere verontreinigen in zitten zoals bij leidingwater het geval is. Dit water verstoort het laad- ontlaad proces en veroorzaakt kortsluiting.

Om deze reden wordt daarom alleen gedestilleerd water of gedemineraliseerd water gebruikt.
In gedestilleerd water zijn dus alle anorganische zouten en vele organische stoffen verdwenen terwijl in gedemineraliseerd water of demi-water alle zouten, die doorgaans in leidingwater in vrij grote hoeveelheden aanwezig zijn, zijn verwijderd.
Beide vloeistoffen kunnen dus worden toegepast zonder schade aan de accu te veroorzaken. De voorkeur gaat uit naar gedestilleerd water omdat dit het meest zuivere is, maar dat is een persoonlijke keuze!


Opmerking
Accuzuur wordt eenmalig tijdens het nieuw in gebruik nemen in de accu gedaan. Daarna alleen nog maar bijvullen met demi-water of
gedestilleerd water.


Doe voorzichtig tijdens het bijvullen en neutraliseer gemorst accuzuur met een soda oplossing. Accuzuur is enorm agressief en kan zelfs brandwonden veroorzaken en op kleding gaten. Gaten in kleding komen pas na verloop van tijd aan het licht zodat je vaak al lang vergeten bent waardoor zoiets kan komen. Dus tijdens transport de accu altijd van je af houden.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-12-2017