Home                 Verhalen over techniek
 

Overgangsweerstand 

Overgangsweerstand ontstaat vaak bij verbindingen van verschillende materialen.


Overgangsweerstand
Overgangsweerstand is een weerstand die we niet willen. Meestal betreft het een verbinding tussen twee verschillende materialen zoals een verbinding van een kabel met kabelschoen. Opmerkelijk is dat uiterlijk vaak niets te zien is aan deze verbinding, hoogstens wat lichte oxidatie maar schijn bedriegt.
De overgangsweerstand gaat pas een rol spelen wanneer er grotere stromen gaan lopen.

Wet van Ohm
Hier is de wet van Ohm van toepassing dus spanning (Volt) is stroom (Ampere) vemenigvuldigt met de weerstand (Ohm). V = I x R of U = I . R.
Wanneer de weerstand toeneemt en de spanning blijft gelijk dan zal de stroom afnemen.

Materiaalkeuze bekabeling
Omdat de bekabeling in een auto aan diverse weersinvloeden bloot gesteld wordt zal er een keuze gemaakt moeten worden welk kabelmateriaal het meeste geschikt is. Het moet dus niet alleen tegen weersinvloeden bestand zijn maar ook tegen hoge temperaturen en olie.

Bescherming kabelschoenaansluiting
Allereerst kunnen we de kabelschoenaansluitingen beschermen door deze te behandelen tegen vocht. Vaseline is er een van want dit passen we al toe bij bijvoorbeeld de accupolen. Ook hier zien we verschillende materialen gekoppeld (lood met brons of messing) waarbij elektrolyse kan ontstaan met de daarbijbehorende oxidatie.

Kabelschoenverbinding verbeteren
Om te zorgen dat we geen of een zo klein mogelijke overgangsweerstand krijgen zullen we het koperen gedeelte van de kabel moeten vertinnen. Een langdurige verhitting met een zware soldeerbout is noodzakelijk, vooral als er al oxidatie aanwezig is. Om het soldeerproces te verbeteren passen we een vloeimiddel toe die de oxidatie min of meer oplost. Hiervoor kunnen we soldeervloeistof S-39 gebruiken die bij de meeste bouwmaterialenhandel verkrijgbaar is.
Na het vertinnen eventueel reinigen met water omdat S-39 behoorlijk agressief door kan blijven werken.

Strippen of aansnijden van de kabel
Om beschadiging van de tiertjes van de kabel te voorkomen is het aan te bevelen, voor het aanstrippen, dit met de soldeerbout te doen. Omdat door deze handeling plastic resten aan de soldeerboutpunt blijven plakken is deze eenvoudig te reinigen door deze over een natte spons te strijken. Een goed afgestelde draadstripper kan natuurlijk ook gebruikt worden!

Afwerking kabelschoen
De kabelschoen kan met een speciale wurgtang aangebracht worden. Eventueel na aanbrengen met de wurgtang opnieuw doorsolderen voor een homogene en nog betere verbinding. Het geheel kan afgewerkt worden met krimpkous, eventueel in kleur, voor bescherming en een professionele uitstraling.

Gebruikte gereedschappen en materialen
Soldeerbout minstens 60 Watt
Kabelwurgtang
Heatgun (verfstripper)
Natte spons
Draadstripper
Kniptang
Soldeertin met harskern
Soldeervloeimiddel S-39
Krimpkous zwart of in kleuren (verschillende diameters)
Geïsoleerd draad (verschillende diameters)



Een kabelschoen met uiterlijk wat oxidatie. Desastreus wanneer er grote stromen doorgelaten moeten worden zoals dat voor kan komen bij de aansluiting van een startmotor.

Hier zien we het begin van oxidatie van tiertjes binnen in een nieuwe startkabel. Ook na het professioneel bevestigen van een kabelschoen, door gebruik te maken van een kabelwurgtang, zal het oxidatieproces gewoon doorgaan.

Vertinnen van het koperen gedeelte en daarna het vast solderen aan de kabelschoen is de beste oplossing.

Soldeervloeimiddel S-39.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 30-07-2017