Home              Motor overzicht
 

motor uitbouwen
en eventueel revisie

Als het niet anders meer kan dan de motor maar uitbouwen. Het lijkt een grote ingreep maar in de praktijk valt het reuze mee, zelfs voor een beginneling.


Motor uitbouwen
Het is geen dagelijkse klus en velen zien hier tegenop en dat komt door het onbekende waar je mee te maken krijgt. Wanneer je alle hindernissen bekijkt waar je tegen aan kan lopen en zet deze op een rij dan blijkt het best mee te vallen. Er zijn in bepaalde gevallen wat trucjes nodig die in het komende verhaal aan de orde komen. Verder heb je wat gereedschap nodig waaronder een takel of motorkraan en een krik. 

Wanneer de motor uitbouwen?
Bij een volledige motorrestauratie is het zoal nodig de motor kompleet uit te bouwen zodat je overal makkelijk bij kunt komen. 
Ook is het handig de motor te verwijderen als er nieuwe brandstof- of remleidingen gelegd moeten worden. Tevens kunnen we de motorruimte een opknapbeurt geven waar we anders niet bij kunnen komen.

Waar te beginnen?
Om als eerste te binnen zijn de aansluitingen of verbindingen waar we makkelijk bij kunnen zoals:
Accu verwijderen, aansluiting massakabel en elektrische bedrading verlichting en kabel startmotor en niet te vergeten de kabel naar de verdeler toe
Carburateur bediening losmaken en slang brandstofpomp 
Schakelstangen, koppelingskabel en kilometerkabel losmaken
Aftappen van de koelvloeistof en bij een motorrevisie ook de motorolie.
Uitlaat loskoppelen
Dan als laatste in deze reeks gaan we de gril verwijderen en de radiator
Dit zijn globaal de handelingen die we moeten verrichten en vergeet niet bij het losmaken van diverse verbindingen deze te merken zoals bijvoorbeeld de schakelstangen. 

Het uitnemen van de motor
Het meeste is nu losgemaakt of verwijderd en blijft alleen nog de aandrijving en de brug over waar de versnellingsbak op rust.
Nu kunnen we de motortakel in stelling brengen waarbij we eerst de Traction aan de voorzijde opkrikken zodat de wielen van de grond komen. Dit is vooral nodig om meer ruimte te krijgen voor de flenzen van de aandrijfassen. Deze kun je dan verder terugschuiven in opgekrikte toestand.
De takel kunnen we bijvoorbeeld met een spanband enerzijds bevestigen aan het hijsoog wat zich achter de motor bevind en de andere zijde van de spanband om de waterpomp. Op deze manier van bevestigen is het totale gewicht van de motor een beetje in balans.Wanneer de spanbanden onder spanning staan kan de brug waar de radiator op stond verwijderd worden
Voor het takelen is het ook handig bij een Traction BL de startmotor eruit te nemen zodat je makkelijker de motor tijdens het hijsen enigszins kan kantelen.

Handelingen uitnemen motor kort samengevat.
Spanband bevestigen aan het hijsoog achter de motor en om de waterpomp.
Motor aan voorzijde opkrikken zodat wielen van de grond zijn.
Spanbanden met takel onder spanning zetten.
Brug losmaken waar de motor aan voorzijde aan hangt.
Startmotor verwijderen.
Aandrijfflenzen aan de versnellingsbak losmaken. Met een vork kunnen we de flenzen blokkeren zodat je makkelijker de moeren kunt verwijderen.
Door nu tijdens het hijsen de motor iets te kantelen kun je de aandrijfassen terugschuiven en de motor verder optakelen.


Na het uitbouwen van de motor volgde een revisie met de volgende onderdelen die hiervoor bij mij in aanmerking kwamen (2002).

Nieuwe zuigers, zuigerveren en bussen
Cilinderkoprevisie en vervanging waterpijp en plaatsen hardstalen klepzetels
Nieuwe radiator
Nieuwe carburateur
Nieuw ontstekingshuis
Restauratie waterpomp
motor aan de binnenzijde ontkalkt
Cilinderkop gevlakt en voorzien van hardstalen klepzetels
Vervanging waterpijp cilinderkop
Motor schoongemaakt en geverfd
Gereviseerde startmotor ID19
Nieuwe dynamo 12 Volt HY
Nieuwe brandstofleiding geplaatst
Remleidingsysteem vervangen en gevuld met silicone remvloeistof.
Elektrische bekabeling vervangen in de motorruimte

Opmerking 1:
Zo ́n hele waslijst aan onderdelen die vervangen moesten worden zal niet voor iedereen nodig zijn en is dan ook afhankelijk van de algehele conditie van de motor en de diverse losse componenten zoals carburateur, startmotor enz..

Opmerking 2:
Bij een volledige motorrestauratie bouw je ook een stukje bedrijfszekerheid in, mits goed uitgevoerd, wat zeker niet onbelangrijk is als we kijken naar de toekomst. Dat is nu ruim 20 jaar geleden en tot op heden geen motorstoring van betekenis gehad.

Motor uit frame getakeld en staat op twee balkjes voor de ondersteuning op de Traction. Hier zie je ook de bevestiging van de spanbanden.


Motor in opbouw. Diverse onderdelen zijn al gemonteerd zoals zuigerbussen en zuigers en de drijfstangen geborgd.


Motorrestauratie is grotendeels uitgevoerd op de Traction wegens ruimtegebrek. Zo kan het namelijk ook!


Hier zien we dat de motor na de restauratie is teruggeplaatst. De laatste handelingen zijn koelvloeistof en olie in de motor. Daarna volgde een testrit waarbij de versnellingbak afgesteld moest worden.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 09-11-2022