Home                  Techniek verhalen
 

Motor loopt stationair onrustig 

Bougieproblemen kunnen vrij spontaan optreden zonder enige vorm van aankondiging!


Zonder aanleiding loopt motor stationair onrustig
Je start de motor van de Traction en wat je ziet is een schokkende motor die niet rustig wil lopen. Eigenlijk is het net alsof je gas wilt geven, af en toe een huppeltje. Met het gas geven en dus hogere toerentallen is het weg en loopt de motor aardig regelmatig alleen stationair wil het niet lukken. Vuiltje in de stationair sproeier? Dan de carburateur maar eens schoonmaken en met perslucht uitblazen. Deze opnieuw afgesteld maar na het starten van de motor was er eigenlijk nog niets veranderd. Dan nu maar de hele opsomming van werkzaamheden om het verhaal niet al te groot te maken.

Wat er zoal gedaan is
Ontsteking afgesteld, kleppen gesteld, bougiekabels vervangen, bobine vervangen en als laatste de condensator verwisseld voor een nieuw exemplaar wat ogenschijnlijk wat verbetering bracht. Wat blijft er nu dan nog over? Ingebrande of niet goed sluitende kleppen en misschien de bougies wat nog als laatste mogelijkheid overblijft. De bougies vervangen was de eerste en de gemakkelijkste optie, dus aan de slag.

De oplossing
De oude bougies zagen er nog goed uit en mooi schoon. Deze waren niet eens zo oud en hadden er misschien net een paar duizend kilometers op zitten. Gestart met de nieuwe bougies en meteen was er opluchting want de motor liep weer lekker rustig. Zo zie je maar waartoe een bougie in staat is. Deze kan problemen veroorzaken die ook terug te voeren zijn op andere onderdelen en afstellingen. Je wordt dus heel gemakkelijk op het verkeerde been gezet zonder meteen aan een vrij nieuwe bougie te denken. Bougies, je kunt ze niet vertrouwen!!

Ook vrij nieuwe bougies zijn niet te vertrouwen. Deze kunnen je soms op het verkeerde been zetten en kunnen problemen geven die je ook aan andere onderdelen kunt toeschrijven. Het porselein en dus de isolator kan haarscheurtjes vertonen waardoor de vonk grotendeels of zelfs helemaal kan weglekken. Een stationair onrustig lopende motor kan het gevolg zijn. Zorg dan ook altijd voor reservebougies voor het geval dat....
 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 15-05-2016