Home             Elektrisch overzicht
 

Dynamospanning meten

Een rustiger spanningsuitlezing voor het meten van een wisselstroomspanningsregelaar kan meestal met een analoge meter beter bepaald worden.


Welk meetinstrument
Meten is weten wordt er wel eens gezegd maar je moet dan wel weten met welk meetinstrument je gaat meten. Met een digitale multimeter kom je in de meeste gevallen een heel eind. Ook bestaat er een eenvoudig testertje met een lampje waarmee je de aanwezigheid van spanning kunt bepalen. In de meeste gevallen zijn deze middelen voldoende maar...! Er is een maar en dat betekent dat niet alles vastgesteld kan worden met deze meters of hulpmiddeltjes.

Nadelen bij de metingen
Lastig is bijvoorbeeld om lekstromen te meten omdat deze zo klein kunnen zijn. Daar zijn de meeste meters niet tegen opgewassen. Wisselende spanningen meten is net zo moeilijk en dan komen we meteen aan bij een cruciaal punt. Een meting uitvoeren aan een wisselstroomgenerator of anders gezegd de wisselstroomdynamo. Hierbij kan een controle van de spanningsregelaar, gemeten met een digitale spanningsmeter, verkeerde waarden aangeven. De gemeten spanning, door middel van een digitale meter gemeten, kan dusdanig fluctueren dat de juiste waarde niet goed is vast te stellen.

Een rustiger meetaanwijzing
Om een rustiger beeld (aanwijzing) te verkrijgen tijdens zo'n meting zullen we een analoge meter moeten gebruiken. Alleen op deze manier is vast te stellen of de spanningsregelaar nog goed functioneert. Ook kunnen we vrij nauwkeurig zien of de afstelling van 14,4 Volt (7,2 Volt) nog klopt. Houd wel rekening met toleranties tijdens de meting.

Testomstandigheden

Start de motor en meet met de meetklemmen rechtstreeks op de accu. Door met de gashandel vanuit de motorruimte gas te geven kan je gelijktijdig de ladingsspanning op de meter aflezen. De nauwkeurigheid van de meting wordt enigszins bepaald door de eigenschappen van de meter.

Accu- dynamotester
Afbeelding rechts zien we een goedkope maar handige accu- dynamotester. Het testen van de dynamospanning gebeurt op dezelfde manier als bij "Test omstandigheden"staat aangegeven. In de meeste gevallen kun je op een eenvoudige manier zien of alles nog goed functioneert. Alleen voor 12 Volt installaties geschikt en dat is natuurlijk jammer voor de 6 Volt gebruikers.
Ook bij deze meter is het mogelijk dat de aanwijzing van de ledjes twijfelachtig kan zijn. Blijft dan toch, om zeker te zijn van de meting, de analoge meter over.

Unigor analoge multimeter. De keuze bij het meten is door de draaiknop bepaald voor het meten van spanning tot ongeveer 30 Volt. Dat is het een na bovenste meetbereik waarbij de waarde, aangegeven door de naaldaanwijzer, bijna 13,5 Volt aangeeft. De gemeten waarde is voor een wisselstroomdynamo wat aan de lage kant.
Het opmerkelijke bij deze meterkeuze is dat een rustige meteraanwijzing verkregen wordt in vergelijking met een digitale.


Accu- dynamotester uitgevoerd met ledjes. Het blijft een globale indicatie!

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-12-2017